Dodenherdenking

Jaarlijks op 4 mei worden in Nederland de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Een dag later wordt de bevrijding van de Duitse bezetter (1940-1945) gevierd.

Om 20:00 uur wordt door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Bus, tram en trein staan stil. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert diverse activiteiten.

Tegenwoordig worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere millitaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan) herdacht. De Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omkwamen, worden echter speciaal herdacht op 7 september tijdens de Nationale Indië herdenking.

De herdenkingen bestaan uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen op de Dam in Amsterdam door de koningin en vertegenwoordigers van de regering, het leger, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij.

In heel het land luiden de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen.

Dit betekent dat zo veel mogelijk activiteiten worden stopgezet, zoals radio- en televisie-uitzendingen, openbaar vervoer enzovoort. De openbare verlichting is gedurende de twee minuten stilte aan, zodat iedereen weet wanneer de twee minuten beginnen en eindigen. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang mag de vlag op 4 mei halfstok worden gehangen.

De Nationale Herdenking is rechtstreeks op de televisie te zien op alledrie de netten.

Ook op andere plaatsen in Nederland worden plechtigheden gehouden en kransen en bloemen gelegd, zoals op de Waalsdorpervlakte en honderden andere plaatsen waar graven of monumenten aan de slachtoffers en de bezetting herinneren.


Bron: Wereld Feesten Almanak
Door: didoblonk

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
didoblonk

Meld misbruik!
Goeie vraag, zal het nog voor je uitzoeken. Zelf denk ik dat om acht uur de grootste drukte in het verkeer voorbij is. Auto's moeten om acht uur ook stil staan, is het wat minder druk. Komt ook altijd om acht uur op het journaal, maar kan me niet voorstellen dat dat een rol speelt. Ben benieuwd of anderen het weten. Gr, Dido
anoniem

Meld misbruik!
het is heel erg goed dat ze elke jaar weer aan de slachtoffers denken. maar waarom is het precies om acht uur? dat wil ik zo graag weten

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten