Koesterkaartjes bij verlies

Net de verhalen en gedichten op de site gelezen. Waarom weet ik niet, maar ik pakte de koesterkaartjes bij verlies van Saskia de Bruin weer en zocht er een paar uit die ik koppelde aan de verhalen en gedichten die me raakten.

1. De grootste vijand van heling is verzet. Het verzetten tegen je gevoel, tegen de volkomen nieuwe situatie, tegen alles wat je nu beleeft. Het is dus als tegen de stroom in zwemmen. Zodra je het verzet opgeeft en je overgeeft, ontdek je dat je met de stroom van het leven meegaat en dat je gedragen wordt.

2. Angst voelen betekent dat je met je aandacht in de toekomst bent, bij iets wat zou kunnen gaan gebeuren. Probeer je gedachten weer naar Nu te brengen. Daar heb je je handen al vol aan. In het Nu ligt je kracht, je vermogen te helen en kun je troost ontvangen. Dat is geruststelender dan de toekomst die je vreest.

3.Soms kun je in paniek raken omdat je denkt dat je nooit meer helemaal gelukkig zult worden. Je zult inderdaad nooit meer op de oude manier gelukkig worden, maar je zult een heel nieuw geluk vinden dat mede gevormd is door het verlies dat je nu ervaart. Uiteindelijk verrijkt de dood het leven.

4. Creeer rituelen. Rituelen zijn daden met een intentie en een diepe betekenis. Brand eens een kaarsje, zing klaagliederen, creeer het mooiste fotoboek ooit, begin in een dagboek te schrijven, vier speciale momenten of bid ieder dag een tijdje tot dat wat je heilig is. Ritualen werken helend en troostend.

5. Ieder mens is een schitterend verhaal. Eer degene die van je heenging door het verhaal van zijn of haar leven te vertellen aan iedereen die het wil horen. verhalen houden levend wat is geweest. daraom houden we van verhalen.


Tot slot: ieder rouwt op zijn manier en alles heeft zijn tijd nodig. Geef jezelf die tijd en wees nieuwsgierig welk van de koesterkaartjes je raken. Dan kan je daar wat mee.

Door: didoblonk

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
het is heel mooi beschreven, maar het raakt inderdaad wel. alles heeft me geraakt. vooral 'soms kun je in paniek raken.' dat gevoel heb ik heel vaak, vraag ik me af, of ik ooit gelukkig kan zijn. zonder dat ik heel vaak depressie gevoelens heb. en 'creeer rituelen'. inderdaad, rituelen geven je vaak rust. vooral schrijven. wat ik vaak doe. het is heel mooi, dankjewell voor het delen.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten