Zegenwater

Ervaringen van een ziekenhuispastor in een psychiatrische instelling.

Zegenwater

Ze loopt achter haar rollator. Het is een wagentje dat steun biedt. Ze neemt haar spulletjes erin mee. Ze heeft onder anderen reuma: haar handen, haar voeten, haar lichaam. Alles is krom. Ze heeft een Javaans uiterlijk en komt uit Suriname. Als ze me ziet, wenkt ze me. Haar zegenwater is op. Ze heeft me nodig. Ik loop achter haar aan naar haar kamer.
Met moeite gaat ze op haar bed zitten, de enige plek waar niemand anders mag komen. De enige privacy.
Uit haar tas haalt ze een leeg flesje. Ze wijst naar haar nachtkastje waar nog twee lege flesjes staan. Een van die flesjes heeft de vorm van een Mariabeeldje. Komt waarschijnlijk uit Lourdes.
Ik weet al wat ik moet doen. Ik moet de flesjes vullen met kraanwater en ze dan zegenen.
We hebben dit ritueel al vaker gedaan. Ik vul de flesjes en laat ze open. Dan spreek ik een gebed uit: 'Levende God, zegen dit water. Geef kracht aan deze vrouw als ze dit water drinkt en als ze het gebruikt om op haar pijnlijke botten te doen. Zegen haar. Amen.'
Meestal hou ik de flesjes vast en raak ik de vrouw aan tijdens het zegenen. Dat is voldoende. Dan doe ik de flesjes dicht. Twee gaan er in haar nachtkastje en een in de tas.

Iedere keer verwondert het me hoe deze bvrouw van bijna 80 jaar vasthoudt aan de gewoonten en gebruiken die kostbaar zijn voor haar. En wat voor een geloof heeft ze!
Haar vasthoudende geloof uit ze ook op andere manieren. Het eerste dat ze doet als ze 'smorgens wakker wordt is een kruisteken maken. Met haar hand tekent ze een kruis van haar voorhoofd tot haar hart, van haar linkerschouder naar haar rechterschouder.
Boven haar bed hangen behalve foto's van familieleden ook de afbeeldingen van heiligen en en rozenkrans.
Ik breng haar geregeld de communie, het heilige brood van de chistenen. Na de nuttiging bidt ze lang en intens. Ik wacht dan bij haar. Haar ogen zijn dicht en haar handen ineengevouwen. Een keer duurde het zo lang, dat ik dacht dat ze in slaap was gevallen. Maar dat was niet zo. Integendeel!
Ze kan moeilijk praten. Ik versta haar nauwelijks. Maar omdat we in dezelfde rooms-katholieke traditie staan, begrijpen we elkaar via de rituelen.
Er gaat een ongelooflijke rust van haar uit. Hier is een mens die zich niets heeft aangetrokken van vernieuwingen of secularisatie. Ze leeft vanuit haar zekerheden en vertrouwd geloof. Ik kom bij haar op adem.

Corry van Straten, ziekenhuispastor

Door: cvanstraten

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Wat prachtig, de kracht en houvast die het geloof en de rituelen haar geven. Haar leven zal niet makkelijk zijn geweest, wat mooi dat je dit voor haar kan doen en delen in het geloof.
didoblonk

Meld misbruik!
Wat mooi beschreven. Wat geeft zo'n ritueel een grote verbondenheid en kracht. Ik heb het in een adem uitgelezen. Dank je wel.

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten