Hooggevoeligheid

Hieronder een stuk over HSP. Het is een vrij uitgebreid onderwerp. Ook klachten en effecten kunnen voor iedereen anders zijn. Daarom zeg ik erbij dat dit slechts beknopt informatie geeft over HSP. Voor meer info: www.hooggevoelig.nl

Wat is HSP?
HSP staat voor Highly Sensitive Person, Hooggevoelig persoon. Iemand die hoogevoelig is, heeft een gevoeliger zenuwstelsel dan een gemiddeld persoon. Prikkels worden veel intensiever ervaren. Denk hierbij aan (blije) emoties, pijn en genot, maar ook geluiden, licht en andere prikkels van buitenaf. Een HSP’er is ook eerder bewust van details en indrukken.

Effecten
De effecten van al die prikkels kunnen een negatief uitpakken. Ze kunnen van lichamelijke als psychische aard zijn. Als je constant informatie binnenkrijgt, geluid, licht, emoties van anderen, indrukken, alles wat je waarneemt, kan dat best vermoeiend zijn. Je hersenen moeten dat allemaal verwerken. Een HSP’er probeert alle informatie met elkaar te linken en denkt verder, hij houdt rekening met allerlei mogelijke situaties. Al gauw kan er een ramp scenario zijn ontstaan in de gedachten van een HSP’er. Daardoor is een HSP ‘er vaak op de hoede. Dat kan overslaan naar paniek en angst. Hyperventilatie en slapeloze nachten kunnen het gevolg zijn.
Veel of harde geluiden kunnen voor hoofdpijn zorgen. Als je bijvoorbeeld de emoties of energie van een ander zo goed kan aanvoelen, is het soms vervelend om bij mensen in de buurt te zijn. Het is niet fijn om bijvoorbeeld alsmaar een huilbui of woedeaanval te krijgen, zeker niet als je niet eens weet waarom je je zo voelt.

Niet-HSP’ers
Je kunt je voorstellen dat het best vermoeiend kan zijn voor een HSP’er, om zoveel prikkels, emoties en gedachten binnen te krijgen. Vaak zijn er periodes van een paar dagen dat een HSP’er rust nodig heeft. Als je slaapt krijg je het minst prikkels binnen, ook is het fijn om even niemand om je heen te hebben. Let wel op, dit kan leiden naar afzondering en depressie. Ook kan het niet altijd in deze samenleving. Als je een baan hebt, kan je niet vaak periodes weg blijven. Veel mensen zullen het ook niet begrijpen hoe je als HSP’er voelt. Men denkt vaak dat je ‘gewoon’ te veel nadenkt, dat je een aansteller bent of iets dergelijks.
Als HSP’er ben je geneigd om in jezelf te leven. Daarmee bedoel ik, dat je in een eigen wereld leeft en vooral in je hoofd. Voor de buitenwereld kan je overkomen als een verlegen, introverte persoon of zelfs ongeïnteresseerd.

Positiviteit!
Natuurlijk zijn er ook goede kanten aan HSP. Je voelt anderen goed aan, je overziet de situatie en je bent creatief. Dat zijn krachten die je goed kan toepassen in het dagelijks leven en zeker ook op werk. Een HSP’er let op de details en ziet eventuele risico’s aankomen én denk ook na over een oplossing.

Relax dude ?
Een tip die ik kan meegeven is: zoek een manier, waarop jij kan ontspannen.
Probeer je ook in de ‘goede’ dagen niet teveel in te spannen.

Graag wil ik reacties, tips en ervaringen van jullie.

PS voor meer informatie, tests en tips, ga naar www.hoogevoelig.nl

Door: margarita_b

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Camilla

Meld misbruik!
Hm.. inderdaad een mooi boek Anne, ook namens mij bedankt voor de tip. ik heb het in de kast van mijn vader gevonden... Ik denk dat hoog gevoeligheid bij ons in de familie zit... In elk geval herken in de symptomen heel sterk. Zo moe van de veel prikkels. Zo snel geprikkeld... En eigenlijk wel prettig om te lezen dat het iets herkenbaars is voor anderen. Wat ik als belangrijkste tip mee zou willen geven is het goed naar je gevoel luisteren. Heel goed doen wat je lijf aangeeft en veel rust en tijd voor jezelf nemen. Ik merk bij mezelf dat ik me dan fitter voel en beter met mijn gevoeligheid om kan gaan.
Anne, dankjeweel voor je tip. ik het boek gehaald (levn met hooggevoeligheid) ik heb nog maar een paar bladzijdes gelezen. maar het is inderdaad heel herkenbaar. nogmaals bendankt!
ja, het is heel fijn dat ik nu weet, dat ik gevoelig ben en dat daar niks mis mee is. Ik ben dit Maragrita te danken. Dankjewell Anne, ik ga die boek halen. het is heel fijn om erover te lezen en weten hoe ik ermee om moet gaan. liefss, Azita
Hoi, wat goed zeg, zo veel reacties. Wat fijn Azita dat je door deze informatie jezelf beter gaat begrijpen, echt heel belangrijk! Wil ook nog even het boek Leven Met Hooggevoeligheid van Susan Marletta-Hart doorgeven. Zij schrijft vanuit haar eigen ervaring. Natuurlijk is er meer geschreven, maar ik heb vooral aan ditt boek veel gehad, zeer herkenbaar. Ook goed om te lezen door mensen die een hsp-partner of -vriend(in) hebben, het verhoogt het begrip heb ik gemerkt!

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten