Blijdschap over de zwangerschap en verdriet rond de dood van een baby Deel 1

Gryt Helfferich is maatschappelijk werker bij het Fiom, een organisatie die o.a. mensen ondersteunt als de baby tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overlijdt. Zij vertelt wat dit voor de gezinsleden betekent.

Zwangerschap

Een zwangerschap is een belangrijke gebeurtenis en tijdens de zwangerschap ben je bezig met de toekomst. Een toekomst met een nieuw leven. In veel culturen is een zwangerschap voor een vrouw heel belangrijk, ze telt pas echt mee wanneer ze een kind heeft. Een zwangerschap is ook een blijde gebeurtenis voor ouders en de andere kinderen in het gezin. Er wordt over de baby gefantaseerd en er worden spulletjes gekocht voor de baby en de babykamer. De moeder gaat gedurende de zwangerschap voor controle naar de verloskundige of de gynaecoloog in het ziekenhuis. Meestal gaan de ouders daar samen naar toe, maar soms mogen de andere kinderen uit het gezin ook een keer mee. Zo nu en dan wordt er een echo gemaakt om te kijken of alles goed gaat met de baby.
Er wordt niet in elk gezin open over de zwangerschap gesproken.
Elke cultuur gaat anders om met zwangerschap en geboorte. Geloof, bijgeloof en rituelen spelen hierin een belangrijke rol. De zwangerschap wordt soms geheim gehouden, omdat men bijvoorbeeld bang is voor het ‘boze oog’, of omdat iemand jaloers kan zijn op de zwangerschap en dit dan schadelijk kan zijn voor de baby. In Somalië bijvoorbeeld kopen aanstaande ouders vaak geen babykleertjes voor de geboorte, omdat ze er niet van uit gaan dat de baby blijft leven. Mensen uit een andere cultuur denken dan misschien dat de ouders niet blij zijn dat er een baby op komst is.
Als alles goed gaat wordt er na 9 maanden een baby geboren.

Het gaat mis met de baby

Helaas gaat het soms ook mis met de baby tijdens de zwangerschap. Een vrouw kan de baby verliezen in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Dit heet een miskraam. Vaak wordt er in de eerste weken nog niet over de zwangerschap gesproken, omdat veel vrouwen in deze eerste maanden kans hebben op een miskraam.
Na 16 weken is de kans dat het mis gaat met de baby wel kleiner, maar gedurende de volgende maanden kan de baby toch nog overlijden. Soms gebeurt dit onverwacht, maar het komt ook voor dat
het tijdens de zwangerschap al een tijdje niet goed gaat. Soms overlijdt de baby tijdens de bevalling of vlak daarna.
Er zijn ook situaties waarbij de gynaecoloog ontdekt dat de baby een ernstige afwijking heeft. Ouders kunnen tot de 24ste week van de zwangerschap besluiten om de zwangerschap af te breken. Dit is een moeilijke keuze voor de ouders en ze worden daarin ondersteund door de arts, verloskundige, psycholoog of maatschappelijk werker.

Hoe dan ook, alle bovenstaande situaties van zwangerschapsverlies zijn ingrijpend en verdrietig voor de ouders, de andere kinderen in het gezin en familie en vrienden.


Als je meer wilt weten wat het Fiom doet kijk op: http://www.fiom.nl/

Door: de redactie

Meld misbruik!
Reageer Via:
Reacties
Goed dat hier aandacht aan besteed wordt

Vraag en antwoord

Stel je vraag aan de redactie en ontvang snel antwoord.

Volg ons ook op:

Jouw Troost voor Tranen profiel

Login met je e-mailadres en wachtwoord.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten? Klik hier!

Nog geen account? Klik hier!

Sluiten